De vergrijzing zorgt er voor dat we vandaag de dag meer dan ooit bezig zijn met (zelf) sparen voor de toekomst. Mensen willen graag financiële zekerheid creëren. Dit niet alleen voor hun eigen oude dag, maar ook voor bijvoorbeeld de toekomst van kinderen en kleinkinderen. Een pleziertje op zijn tijd is natuurlijk ook altijd fijn. Misschien heeft u altijd wel al een bepaalde reis willen maken. Ook die kunt u zomaar op een bepaald ogenblik realiseren door bewust met uw geld om te gaan en uiteraard op een interessante manier vermogen te sparen. Veel mensen denken in eerste instantie bij sparen aan het sparen van fiat geld, maar ook edelmetaal sparen is een goede optie geworden.

Het huidige economische klimaat zorgt er meer dan ooit voor dat aandacht vereist is bij het sparen. Uw economische perspectieven worden immers misschien wel meer dan ooit aan het wankelen gebracht. Geld sparen is volgens veel mensen de manier om zich financieel te wapenen voor de toekomst, maar niemand kan voorspellen wat de koopkracht van het spaargeld binnen een periode van bijvoorbeeld tien jaar zal zijn. Dit niet in het minst gezien de historisch lage spaarrente waar we tegenwoordig mee worden geconfronteerd. Het zou dan ook zomaar kunnen dat ons geld dan veel minder waard is dan we nu denken.

Spaargeld levert op vandaag eigenlijk zo goed als geen of zelfs helemaal geen rente meer op. Sterker nog, bij bepaalde grote banken is het zelfs zo dat mensen vandaag de dag moeten betalen om hun geld op een (spaar)rekening te mogen plaatsen. Dat lijkt in eerste instantie misschien wat vreemd, maar in de praktijk is het dat eigenlijk niet. Dit is immers uiteraard het gevolg van het feit dat de marktrente reeds lange tijd onder de nul zit. De ECB heeft inmiddels zelfs al besloten om een halve procent rente aan te rekenen op de overtollige reserves waar banken over beschikken.

 

Sparen levert geen geld meer op, maar kost geld

Bovenstaande maakt duidelijk dat geld sparen merkwaardig genoeg tegenwoordig geen geld meer oplevert, maar eigenlijk net geld kost. Tot op moment van schrijven zijn banken gelukkig nog enigszins terughoudend met het doorrekenen van deze kosten aan al hun klanten. Men kijkt in eerste instantie naar de meest vermogende klanten. Dit uiteraard omdat zij in verhouding over het grootste vermogen beschikken. Blijft de marktrente op het huidige, lage niveau? In dat geval is het slechts een kwestie van tijd vooraleer de grens wordt verlaagd. Op dit ogenblik wordt het verschil in kost immers door de banken zelf bijgepast. Alleen op deze manier is het vaak nog mogelijk om een rente van 0 procent (u hoort het goed) aan te kunnen bieden aan hun spaarders.

 

Alternatieven voor spaargeld? Edelmetaal Sparen!

In eerste instantie moeten we zeggen dat het bijzonder belangrijk is om altijd wat spaargeld achter de hand te hebben. Dit niet alleen voor onverwachte uitgaven, maar ook als buffer voor grote aankopen die moeten gebeuren. Bovendien spreekt het voor zich dat het ook altijd een goed idee is om wat liquiditeit achter de hand te hebben voor het moeten nemen van strategische beleggingsbeslissingen. Los van deze zaken is het echter zo dat er voor particulieren eigenlijk niet meer zoveel redenen bestaan om een groot bedrag aan spaargeld bij te houden. Dit niet in het minst wanneer u met uw spaargeld boven het bedrag van 100.000 euro uitkomt dat is ingedekt door het depositogarantiestelsel.

Wordt u er niet van afgeschrikt om wat risico’s te nemen met uw spaargeld? In dat geval is het mogelijk om te gaan beleggen met een gedeelte van uw kapitaal. Niet alleen aandelen, maar ook bijvoorbeeld vastgoed kunnen dan interessante pistes zijn om te bewandelen. Dit niet alleen omdat ze in waarde kunnen stijgen, maar ook omdat ze een jaarlijkse stroom van inkomsten genereren. Ongeacht de waardeontwikkeling die hetgeen waarin u heeft geïnvesteerd weet te realiseren bent u dus altijd verzekerd van een bepaald rendement. Het spreekt evenwel voor zich dat er op dit vlak zowel op korte als op lange termijn sprake kan zijn van de nodige fluctuaties.

Niet alleen aandelen, maar ook vastgoed bewegen mee met de cyclus van de economie. Gaat het goed met de economie? Dan laten ze een mooie meerwaarde optekenen. Is er sprake van een economische dip? Dan zullen ook deze beleggingen daar stevig onder lijden. De meeste mensen die dit lezen zullen nu wellicht denken… ja maar, het is nu toch ook crisis…?

Ondanks het feit dat de wereld duidelijk in een crisis zit kan er worden vastgesteld dat niet alleen de koers van de aandelen hoog staan, maar bovendien ook de prijzen voor vastgoed de pan uit swingen. Ook de edelmetalen met name zilver en goud staan hoog. Dat is opvallend, want in het verleden werd vaak het omgekeerde gezien wanneer aandelen en vastgoed hoog waren geprijsd. Hoe komt? Dit lijkt vooral het gevolg te zijn van het feit dat er heel veel geld alle richtingen uitgaat. Dat is natuurlijk ook niet zo moeilijk, want er worden tegenwoordig biljoenen vanuit het niets in de economie gepompt.

Het spreekt voor zich dat de bovenstaande situatie niet eindeloos houdbaar is, in tegendeel. Wilt u voorkomen dat u, uw vermogen op een zekere dag drastisch in waarde ziet afnemen? Dan kan zilver of goud sparen bij Zilver Sparen daar de oplossing voor betekenen. Het sparen van zilver is namelijk een slimme manier om met het oog op de toekomst meer vermogen op te bouwen of op z’n minst uw huidig vermogen in stand te kunnen houden.

Bent u nog niet overtuigd? Leest u dan a.u.b. het volgende artikel eens waarom wij niet zo een fan meer zijn van fiat geld, aandelen en andere zaken. Edelmetaal sparen is met het oog op de toekomst een verstandige optie. Goud en zilver zijn er in eerste instantie niet voor het maken van rendement. Jazeker, u leest het goed! Wat wij hiermee bedoelen? LEES HET HIER!