‘Onzekerheid omarmen’ is al lang één van mijn persoonlijke motto’s. Want vanaf dit moment is alles onzeker of het nu uw persoonlijke gezondheid, de aandelenmarkt of de economie is. Natuurlijk werken we met waarschijnlijkheden en het meest waarschijnlijke is, dat de zon morgen weer opkomt en dat ik vandaag niet dood ga. Maar we staan nu op een punt in de geschiedenis dat trend-extrapolatie niet alleen precair zal zijn, maar ook zowel dwaas als onmogelijk.

 

Einde van een grote cyclus

Dat we aan het einde van een grote economische en sociale cyclus staan is mij volkomen duidelijk. Maar cycli eindigen niet van de ene op de andere dag als de wereld niet wordt getroffen door een enorme meteoriet of atoombom. Of we ons nu aan het einde van een cyclus van 300 jaar of een cyclus van 2000 jaar bevinden, alleen toekomstige historici kunnen het de wereld vertellen. Wat voor mij duidelijk is, is dat het einde van deze cyclus begon in 1971 toen Nixon het gouden raam (de goudstandaard) sloot. Sindsdien is de wereldwijde schuld exponentieel gestegen en bevinden we ons nu in de allerlaatste fase van de cyclus. Dit einde van het einde, waar we ons nu in bevinden, werd voor het eerst aangetoond door het opduiken van goud aan het begin van deze eeuw.

Deze significante trendverandering in goud die twintig jaar geleden begon, was een duidelijke indicator dat we nu het einde zien van het fiat-geldsysteem. Hoewel het wordt gemanipuleerd door een corrupte papiermarkt, onthult goud nog steeds de bedrieglijke acties van regeringen en centrale banken. Er is geen beter bewijs dan de val van fiat in deze eeuw.

 

Centrale banken raken in paniek

Centrale banken falen en ze zijn in paniek. De prijs van goud vertelt ons dit. Sinds 2000 zijn de meeste belangrijke valuta ongeveer 85% gedaald ten opzichte van goud. Dit is een afstraffing voor centrale banken, en hun mislukte experimenten om onbeperkt geld te creëren dat NUL waarde heeft. De val van fiatgeld begon in 1971, en sindsdien hebben alle valuta’s 97-99% van hun waarde verloren.

 

Valyta zit in een race naar de bodem (GoldSwitserland)

Maar zoals de tabel laat zien, hebben de meeste valuta’s alleen in deze eeuw meer dan 80% /

 

De weg van de VS naar verderf

De weg naar het verderf voor de VS begon pas echt in 1913 met de oprichting van de Federal Reserve – een private bank opgericht ten behoeve van private bankiers, in de vermomming van een nationale bank. De Fed was nooit van plan om de geldhoeveelheid en de schuld onder controle te houden. In plaats daarvan was hun privé-agenda altijd om zoveel mogelijk geld te creëren voor hun eigen voordeel.

Om die reden is de federale schuld, die toen $ 17 miljard bedroeg, sinds 1930 in de VS vrijwel elk jaar gestegen,. Er zijn 4 jaren geweest met een (onbeduidende) vermindering van de schuld (1947-48 & 1956-57). Maar afgezien van die vier jaar, heeft de VS 90 jaar boven zijn stand geleefd. Iedereen gelooft de retoriek van de Clinton-regering dat ze in 1998-2001 grote overschotten creeerden. Een van de doelstellingen van regeringen is het misleiden van de bevolking, en daar is de regering-Clinton zeker in geslaagd. Ik heb nog geen Amerikaan ontmoet die weet dat er in de Clinton-jaren geen echte overschotten waren. Ze rapporteerden niet alleen overschotten, maar ze hadden het ook over het ‘volledig wegwerken van schulden in de daaropvolgende jaren’.

Zeer weinig mensen zijn zich ervan bewust dat in de jaren 1998-2001, toen de regering-Clinton grote overschotten rapporteerde, de feitelijke federale schuld in die jaren toenam. Er ontstonden dus nep-overschotten boven de streep, en de feitelijke tekorten onder de streep werden nooit gerapporteerd. Maar de toename van de schuld onthulde het allemaal.

Niet alleen waren er geen overschotten in de laatste Clinton-jaren, maar de droom van het wegwerken van de schuld ging in rook op. Sterker nog, deze vloog in brand. Clinton stapte uit met een schuld van $ 5,7 biljoen en is vandaag de dag 5x hoger op $ 26,750 biljoen.

 

De VS heeft sinds 1930 eigenlijk geen begrotingsoverschot meer gehad (GoldSwitserland)

 

Schuld VS verdubbelt elke 8 jaar

Toen Trump in november 2016 tot president werd gekozen, heb ik de onderstaande grafiek voor schulden en belastinginkomsten gepubliceerd. De Amerikaanse schuld is gemiddeld elke 8 jaar verdubbeld sinds Reagan aan de macht kwam in 1981. Dus maakte ik de simplistische voorspelling dat 8 jaar na de overwinning van Trump de schuld zou verdubbelen van $ 20 biljoen tot $ 40 biljoen. En dat na de eerste 4 jaar de schuld $ 28 biljoen zou zijn. Niet veel mensen geloofden die voorspelling. Een schuldstijging van $ 8 biljoen in vier jaar tijd leek volkomen absurd. Mijn prognose omvatte duidelijk een duidelijke economische neergang, en dit is precies waar de VS nu in zit. Momenteel bedraagt de schuld $ 26.750 biljoen, en is deze sinds eind maart met $ 3,5 biljoen gestegen. Een verhoging met $ 1.25 biljoen tot minstens $ 28 biljoen tegen de tijd dat de nieuwe president aantreedt in januari 2021 lijkt mijn prognose zeer waarschijnlijk te bevestigen.

 

Het chronische tekort op de Amerikaanse balans (GoldSwitserland)

 

Zoals de grafiek hierboven laat zien, zijn de belastinginkomsten sinds 1981 6x gestegen, terwijl de schuld 31x is gestegen. Hier hebben we dus een land dat sinds 1930 vrijwel elk jaar een reëel begrotingstekort heeft, en de belastingen slechts kan verhogen tegen een fractie van het groeitempo van het tekort. Hoe kan iemand geloven dat de Amerikaanse economie met een reëel tekort, dat 90 jaar lang elk jaar stijgt, een overlevingskans heeft?

 

Goud is de bewaker van de waarheid

Ja, natuurlijk kan de VS misschien nog een paar jaar overleven door massaal geld bij te drukken, grotere tekorten en exponentieel hogere schulden. Maar het echte probleem zal de dollar zijn. Deze is al 98% gedaald sinds 1971 en 85% sinds 2000. Deze dalingen worden gemeten in reële termen, wat natuurlijk goud is. De Amerikaanse regering kan proberen de mensen voor de gek te houden met het zogenaamde ‘sterke dollarbeleid’, maar goud is ‘de hoeder van de waarheid’ en onthult de bedrieglijke acties van de regeringen.

 

Totale dollar vernietiging onvermijdelijk

De petro-dollar en een sterk leger hebben tot dusver voorkomen dat de dollar de afgelopen 50 jaar volledig is vernietigd. 98% waardeverlies sinds 1971 is echter heel dicht bij vernietiging. En de dollar is nu aan zijn laatste reis naar NUL begonnen. Het heeft nog maar 2% te gaan, gemeten vanaf 1971, maar we moeten niet vergeten dat de 2% vanaf nu een daling van 100% betekent.

Niemand mag geloven dat de dollar hetzelfde lot zal vermijden als de Denarius in het Romeinse rijk tussen 190 en 290 na Christus, of de ineenstorting van de Franse Frank in de jaren 1720. Er zijn tientallen andere voorbeelden waar valuta’s naar nul zijn gegaan, zoals Weimar, Zimbabwe, Venezuela enz.

De ondergang van de petrodollar kan ook worden versneld door enorme verbeteringen in de batterij-technologie. De Quantum Glass Battery, uitgevonden door de Nobelprijswinnaar John Goodenough, zou revolutionair kunnen zijn. Deze batterij kan aanzienlijk meer energie opslaan dan de lithium-ionbatterij, en kan in een fractie van de tijd worden opgeladen. Verschillende bedrijven zijn nu bezig met de ontwikkeling van de glazen batterij waaronder Panasonic, Samsung, Tesla en Albemarle. Vrijwel elke autofabrikant ter wereld produceert nu elektrische auto’s. Nu de Quantum Glass Battery in productie komt, zal dit de transportsector ingrijpend veranderen en een einde maken aan zowel zuigermotoren als de petrodollar. Het zal ook de olie-industrie dodelijk verwonden. In de VS wordt bijvoorbeeld 70% van alle verbruikte olie gebruikt voor transport. Het zal dus niet lang duren voordat elke auto, vrachtwagen en bus op batterijen werkt.

 

Institutioneel goudkopen

Tot voor kort kocht vrijwel geen enkele grote belegger goud of had deze goudvoorraden in grote hoeveelheden. Maar Warren Buffett brak het ijs met zijn investering van $ 600 miljoen in Barrick Gold. Het duurde niet lang voordat de volgende institutionele goudbelegger volgde. Het ‘Ohio Police and Fire Pension Fund’ heeft onlangs aangekondigd dat ze 5% van hun fonds van $ 16 miljard in goud investeren. Dat betekent een investering van $ 800 miljoen in goud. De interessante vraag is of ze futures, een ETF zoals GLD, of fysiek goud gaan kopen. Weinig instellingen of adviseurs begrijpen dat futures of ETF’s extreem ver verwijderd zijn van fysiek goud als je het kunt krijgen. Ik heb de gevaren van beleggen in deze instrumenten in veel artikelen besproken en meest recentelijk in mijn artikel “Buyer Pas – Gold ETF’s Like GLD Own No Gold”. Veel institutionele beleggers begrijpen nog steeds niet dat goud niet alleen een investering is, maar ook de ultieme vorm van vermogensbehoud. Daarom mag het niet in papieren vorm worden bewaard, maar in fysiek goud dat buiten een precair financieel systeem wordt bewaard. Als u goudfutures of een goud-ETF zoals GLD bezit, heeft u geen fysiek goud, maar alleen een belofte om in fiatgeld te betalen. Het is vergelijkbaar met het aanhouden van timmerhout-futures in plaats van rechtstreeks in fysieke bossen te investeren.

Het interessante punt is dat instellingen goud tot nu toe niet begrepen en niet wisten dat het de best presterende beleggingscategorie van deze eeuw was. De eerste twee investeringen in goud dit jaar door institutionele beleggers zullen waarschijnlijk worden gevolgd door een stroom van fondsen in de goudsector. Instellingen ruiken nu inflatie en moeten zich hier dus tegen indekken. Het probleem is dat er niet genoeg fysiek goud beschikbaar is, noch goud- en zilvervoorraden om aan de komende vraag te voldoen.

 

Er is niet genoeg fysiek goud op de wereld

Een kubus van 21,7 meter vertegenwoordigt al het goud dat ooit in de geschiedenis is gedolven en vertegenwoordigt een waarde van 197 duizend ton of $ 12 biljoen. Van deze hoeveelheid is slechts 21% of 43 duizend ton investeringsgoud. De rest is goud voor sieraden, goud in handen van centrale banken of voor industrieel gebruik. Het goud dat beschikbaar is voor investeringen heeft een waarde van $ 2,6 biljoen.

 

De goudvoorraden in de wereld (World Gold Council)

Total above-ground stocks (end-2019)
Total above-ground stocks (end-2019): 197,576 tonnes
1. Jewellery: 92,947 tonnes, 47.0%
2. Private investment: 42,619 tonnes, 21.6%
3. Official Holdings: 33,919 tonnes, 17.2%
4. Other: 28,090 tonnes, 14.2%
5. Below ground reserves: 54,000 tonnes

 

De jaarlijkse productie van goud is ongeveer 3.000 ton ($ 187 miljard) en zal naar verwachting afnemen. Zoals de kubus hierboven laat zien, is de totale ondergrondse beschikbare goudvoorraad 54.000 ton, wat slechts 27% is van al het goud dat ooit is gedolven. Dit betekent dat de wereld de hoogste goudpiek heeft bereikt.

 

Aan de toekomstige goudvraag kan niet worden voldaan tegen de huidige prijs

Als we aannemen dat de wereldwijde financiële activa $ 500 biljoen bedraagt, vertegenwoordigt het totale investeringsgoud van $ 2,6 ton, 0,5% van dit bedrag. Het ‘Ohio Police Fund’ investeert 5% van zijn fonds in goud. Als 5% van de wereldwijde financiële activa zou worden geïnvesteerd in fysiek goud, zou dat $ 25 biljoen zijn, wat 10x al het investeringsgoud is dat er vandaag de dag is. Het meeste van het goud is natuurlijk niet verkrijgbaar en zeker niet tegen de huidige prijs. Maar zelfs als slechts 1% van de totale activa in goud zou gaan, zou dat $ 5 biljoen zijn, wat 2x al het investeringsgoud is vandaag de dag. Het zou totaal onmogelijk zijn om deze hoeveelheid goud tegen huidige prijzen te verkrijgen.

Naar mijn mening is het vrijwel zeker dat instellingen door beheerders of hun besturen zullen worden gedwongen hun activa inflatiebestendig te maken door wat goud aan te houden. Bovenstaande cijfers bewijzen dat het goud dat ze nodig hebben niet beschikbaar is tegen de huidige prijzen. De enige manier om aan de institutionele vraag te voldoen, is met een veel hogere prijs. Dus wat er zal gebeuren is dat een instelling die besluit om $ 1 miljard in goud te investeren, het niet krijgt tegen de huidige prijs van $ 1.940 per ounce, maar in plaats daarvan tegen bijvoorbeeld 10x die prijs of meer. Dus in plaats van 16 ton te krijgen tegen $ 1.940 per ounce, zal de instelling 1,6 ton ontvangen tegen $ 19.400 per ounce voor de $ 1 miljard die is geïnvesteerd.

De papiermarkt voor goud zal waarschijnlijk op een bepaald punt in de niet al te verre toekomst instorten. Er is geen mogelijkheid om fysiek goud te leveren tegen de uitstaande papieren vorderingen die 100-300x zo groot zijn als het beschikbare fysieke goud. Daarom zouden instellingen die van plan zijn goud te kopen, buitengewoon onverstandig zijn om iets anders dan fysiek goud in eigen bezit te kopen.

De combinatie van institutionele goudaankopen en privéaankopen zal de goudprijs naar niveaus drijven die maar weinigen zich kunnen voorstellen. Het bovenstaande prijsvoorbeeld van $ 19.400 is hoogstwaarschijnlijk veel te laag, vooral gezien de hoeveelheid geld die de wereld zal bijdrukken.

Goud op $ 1.970 vandaag is duidelijk een absoluut koopje.

 

Een artikel van Egon von Greyerz
Oprichter en leidende Partner van
Matterhorn Asset Management
Zurich, Switzerland
Website: GoldSwitzerland.com


Bij muntenbaren.nl willen we graag informatie delen over goud, zilver en alles wat met edelmetaal te maken kan hebben. Vandaar artikelen van bekende en minder bekende auteurs over goud en edelmetaal. Meningen waar je het mee eens kunt zijn of niet, maar het dwingt je wel na te denken….
Veel plezier met dit artikel van Egon von Greyerz van de website GoldSwitzerland